Gávavencsellő

Gávavencsellő Szabolcs-Szatmár-Bereg megye északkeleti részén, Nyíregyházától kb. 40 km-re fekszik. Jelenleg kb. 4.000 lakosú település, Gáva és Vencsellő egyesítésével jött létre. (A két községet 1971-ben egyesítették.)

A névben szereplő két történelmi község eredete és őstörténete aligha különbözik sokban egymástól, hiszen mindkettő létének és évezredes történetének meghatározója volt a szomszédság és a Tisza folyó.
A két szomszédos település történetének kezdetei visszanyúlnak szinte az őskorig, hiszen a véletlenül, vagy ásatások során felszínre került sokfajta lelet, mint kőbalta, kőkés, kővéső, nyílhegy..., valamint halászati, vadászati eszközök maradványai és őrlőkő erre engednek következtetni.

Gávavencsellő a Rétköz nyugati részén fekszik, a Tisza bal oldalán. Területe 66,83 km2. Alsórendű úton közelíthető meg; délről a Miskolc-Nyíregyháza műút érinti. A települést átszeli a Nyíregyháza-Balsa keskeny nyomközű vasútvonal. Északról Sárospatak, nyugatról Balsa, északnyugatról Kenézlő, délről Tiszabercel határolják. A községek között kiépült jószomszédi kapcsolat máig élő, nemcsak a történelmi múlt, hanem a jelen is összefűzi az embereket.
Az 1879-1882-ben épült Lónyai-csatorna átszeli a nagyközséget, annak legészakibb végét vágja át és Vencsellő nyugati határában, a községtől mintegy 250 méterre ömlik a Tiszába.

Gávavencsellő a Rétköz történelmi településeinek szomszédságában jelentős történelmi múlttal rendelkezik.

 

Gávavencsellő Nagyközség címere


kzsgi cmer jpg

A címer tervezésénél alapul vették a régi jelképeket: Újvencsellő 1792. évi pecsétnyomatát, illetve Gáva 1777-es pecsétjét.

A vörös alapú címerpajzsot kettéválasztó ezüst pálya a községünket átszelő Tisza jelképe. A felsőrészén aranyszínű nyíl kuratóriumi döntés alapján Vencsellő jelképe, az alsó részén található aranyszínű hétszirmú virág az 1777-es gávai címerből származik.

A pajzsot aranyszínű növényi diszítmény veszi körül, melynek tetejét 5 ágú korona díszíti. A korona szintén ősi jelkép, mind a gávai, mind a vencsellői címeren megtalálható volt.

Az ősi jelképek, s ezekből kialakított új szimbólumok is hozzájárulnak községünk hírnevének öregbítéséhez és hagyományainak őrzéséhez.

 

Utoljára frissítve: hétfő, 29 június 2015 14:32

bottom logo