Hogyan előzzük meg az autópályán, pihenőben, benzinkúton elkövetett trükkös lopásokat?

Hogyan előzzük meg az autópályán, pihenőben, benzinkúton elkövetett trükkös lopásokat?

 

A hazai gyorsforgalmi utakon előszeretettel követnek el trükkös módszerrel bűncselekményeket. A trükkökben lehetnek eltérések, de lényegüket tekintve közösek: valamilyen megtévesztéssel arra késztetik az autóst, hogy az megálljon, majd figyelmét elterelve ellopják a gépkocsiban található értékeket.

 

A módszerek sokfélék lehetnek. Általában az elkövetők a benzinkutaknál vagy pihenőkben választják ki egyedül utazó áldozatukat. A leggyakoribb módszer, hogy az áldozat autójának kerekén sérülést okoznak, majd amikor az kerékcsere céljából megáll, elterelik a figyelmét és a gépjárműben lévő értékeket eltulajdonítják.

  • Ilyen módszer lehet, hogy miközben a benzinkútnál fizet a kiszemelt áldozat, kiszúrják vagy leeresztik a gumit. Ezután követik a gépjárművet, és menet közben integetnek neki, hogy defektje van, álljon meg. A trükk, hogy az elkövető szorosan az áldozat kocsija mögé áll, társa lefekszik a hátsó ülésre, hogy ne lehessen látni. Miközben társa és a gépkocsivezető az autó kerekeit nézegeti, addig a hátsó ülésen fekvő kiszáll, odalopakodik az autóhoz, észrevétlenül kinyitja és kiveszi az értékeket, majd visszafekszik a hátsó ülésre. Az ilyen módon elkövetett lopás néhány másodpercig tart. A sértettek legtöbbször több kilométer megtétele után veszik csak észre a sérelmükre elkövetett bűncselekményt.
  • Másik módszer, hogy az elkövetők éjszaka úgynevezett térképes módszerrel dolgoznak. Ilyenkor a bűnözők parkolókban, pihenőkben, benzinkúton mennek oda a gyanútlan autósokhoz, hogy megkérdezzék, merre kell menniük. A sötét miatt a térkép csak az autó fényszórója előtt látható, ezért a saját kocsija elé csalják az áldozatot, aki a szemébe világító lámpa miatt semmit sem lát. Ezt kihasználva lopják el a gépkocsi hátsó ülésén hagyott értékeket.
  • Gyakori módszer, hogy fényjelzéssel, mutogatással tévesztik meg a gépkocsivezetőt, valamilyen nem létező műszaki hibára hivatkozva (pl. izzik a fék) megállítják őt, majd a „segítségnyújtás” közben figyelmét elterelve tulajdonítják el gépkocsijából értékeit.
  • Előfordul, hogy az elkövetők szándékosan neki koccanak az áldozat kocsijának, így kényszerítik a megállásra. A sértett ezt követően válik bűncselekmény áldozatává, figyelmének elvonása alatt.

 

Mit tehet a megelőzés érdekében?

  • Értékeit ne hagyja szem előtt az autóban, pénzét, okmányait, mobiltelefonját mindig tartsa magánál!

 

  • Idegeneknek sose álljon meg! Ha mégis megteszi azonnal zárja le gépjárművének központi zárát!

 

  • Ha műszaki hiba vagy egyéb okból parkolóban, pihenőben áll meg a gépjárművet soha se hagyja nyitott állapotban, őrizetlenül!

 

  • A túl segítőkész idegenekkel szemben legyen bizalmatlan!

 

  • A gépjárműből történő kiszállást követően azonnal zárja le az ablakokat, ajtókat, ha nem tudja folyamatosan szem előtt tartani az abban hagyott értékeit!

 

  • Pihenésre nagyforgalmú, kellően megvilágított parkolót használjon!

Amennyiben mégis bűncselekmény áldozatává vált, azonnal hívja a 112-es központi segélyhívó számot!

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

 

Megjelent: 82 alkalommal Utoljára frissítve: péntek, 14 május 2021 12:59
Értékelés:
(0 szavazat)

bottom logo