×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 62

Rakovszky Sámuel Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Rakovszky Sámuel Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Fenntartó: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ, Budapest, 1051 Nádor u. 32.
               
Ibrányi tankerület, Tankerület vezetője: Gaszperné Román Margit
                        
Működtető: Gávavencsellő Nagyközség Önkormányzata
 

 

A Rakovszky Sámuel Általános és Művészeti Iskola Gávavencsellő Nagyközség és Balsa Község beiskolázási területén működő iskola. 8 évfolyamon, 16 osztályban majdnem 340 tanuló, 2 napközis csoportban, 4 tanulószobás csoportban  143 tanuló, és 3 képzőművészeti csoportban 68 gyermek tanul. Iskolánk igyekszik a tehetséges és felzárkóztatásra szoruló gyermekeknek is biztosítani a fejlődésükhöz szükséges oktatást. Csoportbontás, szakkörök, felzárkóztató órák, egész napos oktatás az 1.2.o-ban, alternatív tanulásszervezési eljárások biztosítják a színvonalas működést.

Az iskola technikai felszereltsége nagyon jó, 2 számítástechnika terem, kémia terem, 89 tanulói laptop, 10 interaktív tábla segíti a korszerű oktatást.

Nevelőtestületünk jól felkészült, a kihívásokra, változásokra fogékony, a gyermekek érdekeit, fejlődését figyelembe véve dolgoznak.

A pályázatokat kihasználva bővítjük az iskola anyagi, technikai, szellemi tőkéjét.

Az oktatást 1 adminisztrátor, 2 pedagógiai asszisztens segíti.

Az önkormányzat dolgozóiként 6 takarító, 1 nappalos takarító és 1 portás gondoskodik az iskola tisztaságáról. 

 

A múlt emlékei


Évtizedes álom valósult meg 1989-ben az új iskola felavatásával. Akkor még 12 tanteremmel, tornateremmel, könyvtárral, 21 kiszolgáló helységgel, főzőkonyhával, ebédlővel ellátott épületet adtak át, melyet az évek során folyamatosan bővítenek, korszerűsítenek. Az új iskola 1990-ben vette fel Rakovszky Sámuel honvédezredes nevét. Gávavencsellő szülötte a történelem legdicsőségesebb korszakának, az 1848-49. évi szabadságharcnak volt országos viszonylatban is elismert és tisztelt harcosa. Számos hősi tettével, s puritán életmódjával írta be nevét nemcsak a Nagyközség, hanem az ország történelemkönyvébe is. 

Felújított domborművét az avatás után az iskola előtt, a falu szívében helyezték el. (A munkát Horváth Tibor szobrász és restaurátor végezte.) A szobor leleplezésére 1990. szeptember elején került sor, ünnepélyes keretek között.
A gyönyörű épület megfelelő felszereltséggel, oktatási színvonalával a XXI. század kihívásainak is megfelel. Az értékek megóvása, állandó fejlesztése folyamatos feladat, magas színvonalú munkavégzés egy pillanatra sem hagy megnyugvást az intézményben dolgozó emberek számára.


Kialakításra került az iskolában a Helytörténeti Gyűjteményt, mely az 1848-as események, és Rakovszky Sámuel életútjának bemutatása mellett Gávavencsellő történelmét, hagyományait, régi eszközeit is reprezentálja.
A községi rendezvények (ünnepek, bálok) lebonyolítására is az iskolában kerül sor. Az intézményben megrendezett kiállítások jelentősek a Község kulturális életében. A múlt emlékeit folyamatosan gyűjtögetik, a hagyományok ápolására jelentős gondot fordítanak.

2010. februárjában jelentős oktatásfejlesztés valósult meg, uniós pályázati forrásból, melynek célja az oktatás színvonalának magasabb szintre emelése. Szintén 2010-ben bővítették az iskola épületét, 4 új tanteremmel, ahol az alsó tagozatos diákok kerültek elhelyezésre. Ugyancsak sikeres pályázati forrásból történt a beruházás megvalósítása.


 


Intézményvezetők

Nánásiné Szabolcsi Mónika igazgatónő
Kovács Klára igazgató helyettes

Elérhetőség
Postacím: 4472, Gávavencsellő Petőfi Sándor út 1. sz.
Telefon/Fax: (20)519-2227,(42)206-870
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.rsami.hu

bottom logo